16 - 17 september 2017 - Landgoed Olmenhorst, Lisserbroek

PROGRAMMA

LET OP! PROGRAMMAWIJZIGINGEN!

Op zondag 17 september zal Arjan Smits komen spreken namens stichting Plenty Food. Paul Smit zal wél op zaterdag 16 september komen spreken, maar niet op zondag 17 september.

Veggie Fair 2017, wat kan je verwachten?

Op 16 en 17 september kan je op de Olmenhorst terecht voor de 5e editie van het grootste vegetarische evenement van Nederland. In dit weekend laat Vegenement zien hoe mooi een plantaardige leefstijl is. Veggie Fair staat in het teken van proeven, ervaren en genieten. Kom met vrienden of familie en geniet samen met duizenden anderen van alles wat er te beleven valt. Bovendien, toegang is helemaal GRATIS!

Veggie Fair is voor iedereen die de wereld een beetje mooier wil maken. Kom luisteren naar één van de sprekers of schuif aan bij een kookdemonstratie. Loop ook even een rondje over de productmarkt, waar je kennis kan maken met de nieuwste items uit vegetarialand. Bereid je zintuigen alvast voor op het proefplein van de Vegetariërsbond! Wat je ook niet mag missen: de gloednieuwe, speciale editie van het PlantPower magazine, zal uitgedeeld worden. Hierin vind je tips, tricks, recepten en meer voor een plantaardige leefstijl. Wees erbij om er eentje te bemachtigen!

Silent Disco
Het feest zou niet compleet zijn zonder muziek. Daarom host Vegenement de eerste Silent Disco op VeggieFair. Zo kun je samen, maar toch ook zelf, genieten van de muziek die jij graag wil horen.


Zelfpluk
Ook dit jaar valt de VeggieFair weer samen met de Zelfpluk op de Olmenhorst. Dit betekent dat het fruit rijp is om te plukken, dus voor een paar euro ga je naar huis met je eigen geplukte appels en peren! Daarnaast kan je deelnemen aan allerlei activiteiten en workshops die georganiseerd worden voor de zelfpluk en zal er ook voor de kleintjes genoeg te doen zijn. Kom met vrienden of familie en maak er een gezellig weekend van! Laat je inspireren en geniet van al dat moois.

Bonus: VegeQ 2017
Dit jaar trappen we het vegenementen seizoen af met 2 top vega (n) evenementen in 1 weekend! Op zaterdagavond 16 september vindt namelijk ook de jaarlijkse VegeQ plaats. Dit keer in de speciale omgeving van de mooiste biologische boomgaard van Nederland. Natuurlijk gaan we uit van mooi weer, maar ook slecht weer zal geen probleem zijn. Dan zorgen we dat de VegeQ overdekt is. Zien we je daar? Tot 16 september!

Arjan Smits - Stichting Plenty Food - ZONDAG

Bijna 800 miljoen mensen lijden onnodig honger. Daarom ondersteunt Plenty Food plantaardige voedselprojecten in ontwikkelingslanden. Bij onze projecten gaat de hulp aan mensen niet ten koste van de natuur en het welzijn van dieren.
 
Arjan Smits is bestuurslid van Plenty Food, heeft een achtergrond in Tropische bosbouw met specialisatie bosteelt en bosecologie. Na ervaring met ontwikkelingswerk in Zuid-Afrika, Kameroen en Vietnam zet hij zich nu in voor twee Plenty Food projecten in Kenia en Zuid Afrika. Arjan zal vertellen over de ervaringen en hoe we kunnen helpen.
 

Anouk Kragtwijk - cabaret - ZATERDAG

Anouk is op zaterdag te bewonderen op bij de stand VEGA-LIFE

Zangeres en cabaretier Anouk Kragtwijk (29) staat zaterdag op de Veggiefair met haar eigen liedjes. Ze wordt begeleid door pianist Jasper Swunk. De liedjes gaan over haar lievelingskoe Maartje, klimaatverandering, witte oude mannen en liefdeverdriet. Humor, melancholie en maatschappelijke bevlogenheid kenmerken haar repertoire. Ze won de Persoonlijkheidsprijs op het Utrechts Cabaret Festival in het Schiller Theater met een sketch over klimaatverandering (dat is immers enorm om te lachen), vlogt nu voor Libelle TV over duurzaamheid en schreef als journalist artikelen en columns voor Haarlems Dagblad en Leidsch Dagblad.  25 september geeft ze haar eerste show in Floralis Lisse.
Meer informatie is te vinden op www.anoukkragtwijk.com. Volg haar op Facebook via https://www.facebook.com/anoukkragtwijkpagina/ . Kaartjes voor haar show zijn te koop op www.floralislisse.nl en bij boekhandel Grimbergen in Lisse.

Caroline Ligtenberg geeft de workshop 'Veggie Ondernemen' - ZONDAG

Gezonde voeding, lifestyle en veganisme is booming business. Steeds meer mensen beginnen een eigen bedrijf in deze sector. Vooral vanuit diepere drijfveren die ook de wereld een stuk mooier maken. Wil jij jouw businessmodel rondom vegan lifestyle vorm geven? Of overweeg jij om ook te gaan ondernemen? Grijp dan de kans om in een uur tijd deze drie belangrijke vragen beantwoord te krijgen: Drie vragen die we in de workshop 'Veggie Ondernemen' gaan beantwoorden. 
Je gaat met een Business Model Canvas op A3 formaat naar huis en maakt kans op een vijf strippen kaart e-coaching. 
Caroline Ligtenberg is zelf ruim 20 jaar ondernemer. Zo heeft ze, bijvoorbeeld, een vegetarisch/vegan restaurant gehad. Sinds 2012 deelt ze, als coach, haar kennis met (startende) ondernemers met een missie. Haar visie is dat ondernemers werkelijk de verandering zijn in de wereld. Sindsdien heeft ze tientallen ondernemers en organisaties op weg geholpen bij het starten, voortzetten of uitbreiden van hun onderneming. 
Op haar blog vind je alvast informatie voor je eigen onderneming.
 

Dos Winkel - Sea First Nederland - ZATERDAG

De oceanen zijn van groot belang voor al het leven op aarde. Veel van ons handelen heeft effect op de oceanen en daarmee op het klimaat. Dos Winkel, oceaanbeschermer, internationaal bekroond onderwaterfotograaf én oprichter van Stichting Sea First, zal een inspirerende lezing geven. Deze lezing gaat over de relatie die er is tussen het klimaat, de oceanen en onze gezondheid. Hij zal ook de bedreigingen van ons grootste ecosysteem belichten.

Elisa Brongers - Palm Oil Free Certification - ZATERDAG

De oerbossen zijn ontzettend belangrijk voor het eco-systeem, maar verdwijnen helaas in een hoog tempo. En met het verdwijnen van deze oerbossen raken ook veel dieren hun natuurlijke habitat kwijt. Een grote oorzaak hiervan is de uitbreidende palmolie-industrie. Palmolie wordt overal in verwerkt. In bijvoorbeeld voedingsmiddelen, schoonmaakmiddelen, cosmetica, dierenvoeders, en in bio-diesel. Elisa Brongers van Palm Oil Free Certification zet zich in om het gebruik van palmolie te reduceren en zal vertellen over het probleem, de mogelijke oplossingen en tips geven om palmolie in het dagelijks leven te weren.

Martine van Haperen - STAND VEGETUS - HELE WEEKEND

Martine van Haperen geeft een kookdemonstratie "zelf vleesvervangers maken"

Het aanbod van kant-en-klare vegetarische ‘vleesvervangers’ in de winkels wordt steeds groter. Toch is het nog steeds de moeite waard om dit soort producten zelf te maken. Het is leuk om te doen, je kunt helemaal zelf de ingrediënten bepalen, en het is ook nog eens een stuk goedkoper.

Tijdens deze demonstratie leer je hoe je heel simpel zelf seitan kipstukjes en vegetarische worstjes kunt maken. Ook tofu, tempeh en sojabrokjes hebben straks geen geheimen meer voor je. Je mag alles proeven en al je vragen stellen. Aan het einde krijg je een hand-out mee met links naar de beste recepten.

Martine van Haperen is BGN gewichtsconsulent en werkt met haar websites Vegetus en Gewoon Vegan aan een toekomst waarin plantaardig eten vanzelfsprekend is. Je kunt bij haar ook terecht voor voedingsadvies en kookworkshops.

Paul Smit - PETA - ZATERDAG

Paul Smit is sinds 2011 actief als vrijwilliger voor PETA Nederland (People for the Ethical Treatment of Animals). Hij is mede verantwoordelijk voor de coördinatie en de uitvoering van demonstraties en fungeert daarnaast dikwijls als mediawoordvoerder.

PETA Nederland is een zusterorganisatie van PETA US, de grootste dierenorganisatie ter wereld, en staat vooral bekend om de niet-alledaagse acties en opvallende mediacampagnes.

Paul Smit beantwoordt graag al jouw vragen. Zelfs de moeilijke vragen over controversiële onderwerpen komen aan bod in deze presentatie.
Iedereen die meer wil weten over de doelstellingen, de werkwijze en de resultaten van PETA Nederland is welkom bij deze presentatie van Paul Smit.

Rick Scholtes - VegaVriend -ZATERDAG

Je eet zelf vega, maar dagelijks sta je wel met tegenzin vlees in de voerbak van je hond of kat te doen. Kan dat niet anders? Ja, dat kan! Maar hoe dan? En is dat wel gezond? Dit zal allemaal aan de orde komen tijdens de lezing die Rick zal geven op Veggie Fair. Rick heeft filosofie gestudeerd (specialisatie dierethiek), is kynologisch instructeur, hondengedragstherapeut in opleiding en mede-eigenaar van VegaVriend - een vegan webshop voor huisdieren en heeft twee honden en twee katten. Hij deelt graag zijn ervaringen en vertelt over de noodzaak van vegan huisdiervoeding. 

Sandra Hermanus-Schröder - Vegan Church - ZONDAG

In de pop-up viering van Vegan Church kun je beleven hoe je spiritueel krachtig kunt zijn met 2 of 3 mensen. Dit concept, bedacht door Jezus en verder ontwikkeld binnen de Joods-christelijke maatschappelijke beweging leggen we je uit en gaan we zelf ervaren.

Thema voor de pop-up viering is: “Leef je leven als een gebed voor de aarde”. We laten ons inspireren door “de vrucht van de Geest”, zoals beschreven in de Groene Bijbel: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. Het wordt een bijzondere bijeenkomst met goede woorden, fotomateriaal, muziek en rituelen waar je veel mooie nieuwe ervaringen zult kunnen opdoen. Ook voor thuis! Van harte welkom!
16 - 17 september 2017 - Landgoed Olmenhorst, Lisserbroek